Wednesday, September 9, 2009

MAKANAN PENYEBAB LUPA


Makanan memainkan peranan penting dalam pembentukan minda dan tubuh badan manusia. Makanan jugalah yang akan memberikan kesan kepada kesihatan tubuh badan, bagi menjaga kesihatan otak kita perlu tahu apakah bentuk-bentuk atau cara pemakanan yang boleh menyebabkan kita menjadi mudah lupa atau pelupa.

Terdapat 11 kategori makanan yang boleh menyebabkan kita lupa antaranya :-
1) Banyak makan epal yang sudah masam.
2) Banyak makan
makanan masam termasuk asam atau jeruk buahan.
3) Banyak makan
bawang besar.
4) Banyak makan makanan yang mengandungi
rempah dan ketumbar kering.
5) Memakan
kepala ikan.
6) Memakan makanan dan minuman yang bercampur dengan
semut. Semut dipercayai mengandungi sejenis kimia yang boleh melemahkan ingatan.
7) Makan sehingga terlalu
kenyang.
8) Makan makanan yang disentuh oleh
tikus.
9) Makan makanan yang dijual di
warung-warung yang kotor dan terdedah.
10) Minum
minuman yang memabukkan seperti arak dan tuak masam.
11) Banyak makan makanan yang mengandungi bahan kimia termasuk
bahan perasa dan bahan awet. Umpamanya minuman bergas dan makanan segera (junk food). Bahan kimia di dalamnya boleh menumpulkan fikiran dan daya ingatan seseorang.
Setelah kita mengetahui 11 kategori tadi maka harus sebolehnya elakkan lagi bagus tinggal terus tabiat pemakanan yang menyebabkan lupa. Selain itu kita juga memerlukan kepada makanan tambahan untuk membentuk minda dan menjadikan kita tidak mudah lupa.

No comments: